MoskitasMuertas

Companyia

Les MoskitasMuertas vam néixer l’any 2017 en l’entorn particular de l’illa Formentera. Procedents de llocs i disciplines diferents, Xènia Fuertes ( músic i actriu) i Mireia Sobrevela (actriu i ballarina), ens unim impulsades per la necessitat vital de comunicar-nos amb el nostre entorn a través de l’art.


Entre las piernas

Paraula, música en viu i moviment, seran la via per a expressar-nos sense filtres i engendrar la nostra primera creació Entre las piernas, un joc escènic en petit format impulsat pels textos del llibre “Vamos a follar hasta que nos enamoremos” d’Ana Elena Pena. Una peça que pel seu bon acolliment ens va donar la força suficient per a traspassar els limits geogràfics i embarcar-nos en vàries gires a nivell balear i peninsular.


Ella Balla

La nostra segona obra (dirigida a públic familiar), va significar l’assentament de les nostres bases creatives i professionals. Pensada i executada en el seu inici per a espais reduïts, la peça va evolucionar exigint unes necessitats tècniques i espacials pròpies d’un teatre. Estrenada en el 20 d’octubre del 2019 dins de la programació del Festival de teatre infantil i juvenil *FIET a Mallorca.

Arrel de la bona acollida que va rebre Ella Balla al Festival Fiet de 2019 i la selecció de la mateixa en festivals com La Mostra d’Igualada 2020, la companyia va apostar per arrodonir el treball que s’havia realitzat amb una inversió en producció, revisant el text i la direcció escénica amb la dramaturga i directora de la cia. La Teta Calva, Maria Cárdenas (premi MAX 2016).


La passivitat del neocòrtex

De manera paral·lela hem desenvolupat, juntament amb l’artista visual Muntsa Bee, el projecte La passivitat del neocortex. Una instal·lació (situada en la plaça major de st. Ferran, Formentera) que pretén facilitar una experiència sonora, visual, gustativa i tàctil. Es tracta d’un viatge individual de cinc minuts en el qual l’espectador apareix com a únic protagonista de la història.


Càpsules Culturals

Davant l’aturada general pel Covid-19, MoskitasMuertas presenta un projecte al Consell Insular de Formentera i a l’Ajuntament de Picassent (València) per continuar generant cultural, que és aprovat.

Càpsules Culturals és un projecte que neix amb el desig d´integrar l’art dins la quotidianitat social d’una manera propera, directa i palpable amb l’objectiu d’apropar la cultura al poble, valorar les seves arrels i reinterpretar la seva ànima sense filtres.

La proposta consta d’una representació curta de 20 minuts al mes en diferents espais exteriors d’interès patrimonial, amb la col·laboració d’artistes locals. 

Xènia Fuertes

Xènia Fuertes (Actriu, cantant i compositora) finalitzarà els seus estudis de Grau mitjà en piano i música clàssica a l’Aula Musical de Girona l’any 2005. També va estudiar harmonia, arranjaments i cant modern al Taller de músics de Barcelona.

Especialista en Pedagogia Willems i Dalcroze, inicia el seu camí a l´ensenyament musical per infants a l´Aula Musical de Girona. Al mateix temps obté el títol propi d’audiovisuals i multimèdia a l’escola ERAM de Girona i continua amb els seus estudis de cant clàssic amb Titon Frauca i posteriorment cant modern amb Odette (Gema 4). Poc després impartirà classes de música, piano i cant coral, tant per nens com per adults…

La seua carrera professional d’intèrpret arranca com a cantant d’Increscendo, Chaqlalá, Sarmiento i finalment amb el grup Les Síxters. Aquesta excepcional formació composada per cinc noies amb diferents tonalitats que canten a capella, registrarà  varis LPs com ho es Eclèctiques, gravat als estudis 44.1 al 2012. També engegarà varies gires per Catalunya i farà nombroses actuacions per la Península Ibèrica, fins l´any 2016.

Durant aquest període també fundarà dues companyies com a cocreadora. La primera, Gong Teatre, s’especialitzarà en Teatre Musical Infantil i durà a terme la producció de varies obres, entre elles, Gong!Posteriorment amb Gaia Teatre Musical Infantil, representarà obres de gran qualitat com ara, Irena a la gola del llop, dirigida per l’actor de la Cubana, Toni Sans. Amb les dues participarà a fires i festivals importants de repercussió nacional, com per exemple la Mostra d’Igualada.

Compositora de cançons infantils i espais sonors,  en arribar a les illes balears treballarà per a la companyia  Espai F en la peça Nautae creant i interpretant la banda sonora d´aquesta. A més a més, dirigirà la coral de la Casa del poble de la Mola i participarà en la performance Pàries

Al  2017, engendrarà junt a Mireia Sobrevela, la companyia Moskitas Muertas amb la que farà una aposta tant vital com a professional que mirarà per l’enriquiment artístic, d´un entorn tan petit i particular com l´illa de Formentera.

Mireia Sobrevela

Mireia Sobrevela (Actriu i coreògrafa) es va diplomar en art dramàtic a l’Estudi Dramàtic de València al 2007 i llicenciar en coreografia i dansa al Conservatori Superior de Dansa de València al 2015.

 

De les seves primeres passes a l´ escena professional, sent tan sols una nena, destaquen els personatges protagonistes de les obres  El Miracle d’Ana Sullivan (companyia La Pavana) o Momo (companyia Pluja Teatre), amb la qual van rebre el Premi Max a millor espectacle infantil( 2005). També farà un petit salt com a jove investigadora i coreògrafa amb la seua pròpia companyia La fresca, presentant a la sala inestable la  performance In Albis.

 

La carrera teatral de la intèrpret es desenvoluparà en constant alternança entre propostes de tall avantguardista com La Perrera (codirigida pel coreògraf Alemany afinat a Barcelona Dominik Boruki (dins el circuit nacional de teatres alternatius) o d´altres més tradicionals, amb companyies Valencianes consagrades, com Satisfaccion, dirigida per Carles Sanjaime per a la cía Ornitorrencs).

 

Participarà en projectes  audiovisuals des de la seua adolescència. Personatges secundaris a llargmetratges com Tocant el mar ( nominada als premis Gaudi de Barcelona) o Formentera Lady (Distribuïda a cines i festivals de diferents països d’Europa) ambdues dirigides per Pau Durà. Series de televisió (L´alqueria Blanca,Canal 9) documentals ( Sin Hilos, Oscar Xirivella)), videoclips (banda Polar) o curtmetratges( Hotel y Domicilio de Alex Montoya i Raul Navarro).

 

Després d´una temporada a Madrid treballant per al CentreDramaticNacional, amb l´obra Hilvanando cielosde Paco Zarzoso,  tancarà una època centrada només en estar al servei d’altres directors per obrir una de nova, que li dona l’oportunitat d´explorar-se com a creadora. Així fundarà junt amb Xènia Fuertes, la companyia Moskitas Muertas, amb la que farà una aposta tant vital com a professional per donar veu als seus projectes dins d´un marc tan especial i inhòspit com ho és… l´illa de Formentera.